Dit zijn de antwoorden op jullie vragen over de boosterprik – NU.nl

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?
Iedereen van achttien jaar en ouder kan inmiddels een afspraak voor een boosterprik maken. Deze vaccinatie moet de afweer tegen COVID-19 oppeppen en verlengen. Vorige week vroegen we op ons reactieplatform NUjij wat onze lezers nog wilden weten over de boosterprik. Dit zijn de antwoorden op de beste en meest gestelde vragen.
Een boosterprik is een extra vaccinatie tegen COVID-19. Bijna 84 procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder heeft al twee prikken (of één in het geval van Janssen) gehaald en is volledig gevaccineerd. De boosterprik komt boven op die eerdere vaccinaties en versterkt de werking daarvan.
De extra prik wordt gezet met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Ook mensen die eerder een vaccinatie met AstraZeneca of Janssen hebben gekregen, krijgen straks een prik met Pfizer of Moderna.
De bescherming tegen een coronabesmetting neemt na een tijdje af, vooral als er nieuwe virusvarianten bij komen en dat is nu met de omikronvariant het geval. Uit onderzoek blijkt dat de eerste twee vaccinaties minder goed beschermen tegen een infectie met deze variant. Door een boosterprik gaan je antistoffen weer flink omhoog en ben je beter beschermd tegen deze variant.
Volgens het RIVM leidt het ‘mengen’ van vaccins niet tot problemen. De vaccins werken op vergelijkbare wijze en kunnen elkaars werkzaamheden niet tenietdoen.
Nee, het is echt pas mogelijk om minimaal drie maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting een boosterprik te krijgen.
In principe is er geen einddatum om een boosterprik te laten zetten. Wel gaan er vanaf 1 februari in heel Europa (en ook in Nederland) strengere regels gelden voor de coronatoegangsbewijzen. Na die datum heb je uiterlijk negen maanden na je laatste prik om op basis van je vaccinatiestatus een QR-code te behouden.
Bij een deel van de mensen is een derde vaccinatie nodig om beter beschermd te zijn tegen COVID-19. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een ernstige afweerstoornis hebben. De derde prik is dus niet hetzelfde als de boosterprik. Na een derde prik heb je dus alsnog een boostervaccinatie nodig om het bewijs te behouden. Een boosterprik kun je drie maanden na de derde prik halen.
Dat is nooit precies onderzocht. Wel blijkt uit meerdere onderzoeken dat de concentratie antistoffen in het bloed gemiddeld zes maanden na de laatste prik beginnen af te nemen. In eerste instantie adviseerde de Gezondheidsraad dan ook om de boosterprik een half jaar na de laatste vaccinatie of coronabesmetting te nemen.
De omikronvariant heeft echter roet in het eten gegooid. De standaardcoronavaccinatie en een eerdere infectie beschermen minder goed tegen deze mutatie. De boosterprik zorgt ervoor dat de antistoffen weer flink omhooggaan. Zodoende ben je na de boosterprik beter beschermd tegen de omikronvariant.
In Nederland worden alleen de vaccins van Pfizer en Moderna nog gebruikt voor vaccinaties en dus ook voor de boosterprik. Dat is mede omdat van die vaccins de bescherming het beste onderzocht is. De kans op bijwerkingen is daarnaast bij Pfzier en Moderna het kleinst, hoewel die bij andere vaccins ook heel klein is. Het RIVM zegt dat het niet uitmaakt of je een vaccin van Moderna of Pfizer neemt.
Ja. De boosterprikken worden gegeven met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna en zijn inhoudelijk gelijk aan de originele vaccins. De boosterprik van Moderna bestaat overigens uit een halve dosis, omdat uit onderzoek gebleken is dat dit genoeg is om het immuunsysteem weer aan het werk te zetten. Bij Pfizer is alleen onderzoek gedaan met dezelfde dosis. Deze dosis is goedgekeurd om te gebruiken bij de boostercampagne.
Niets wijst erop dat het schadelijk is om binnen drie maanden na een (onontdekte) besmetting geboosterd te worden. Mensen die korter dan drie maanden geleden hersteld zijn van een besmetting, zijn als gevolg daarvan nog voldoende beschermd.
Door de drie maanden aan te houden, is er in de tussentijd meer tijd om mensen te vaccineren die geen besmetting hebben doorgemaakt en dus minder bescherming hebben.
Op dit moment is het voor mensen onder de achttien jaar nog niet mogelijk om een boosterprik te nemen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft de Gezondheidsraad wel om advies gevraagd over het nut en de noodzaak van een boosterprik voor jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt dit advies op korte termijn verwacht.
Meerdere vaccinmakers werken momenteel aan een coronavaccin dat specifiek gericht is tegen de omikronvariant van het virus. Het farmaceutische bedrijf Pfizer denkt dit vaccin in maart af te hebben.
Of een ‘omikronvaccin’ ook echt nodig zal zijn, moet nog blijken. Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat drie prikken met de huidige vaccins ook goed beschermen tegen de mutant.
De Gezondheidsraad adviseerde het demissionaire kabinet eind december om het in Europa goedgekeurde Novavax-coronavaccin beschikbaar te stellen voor volwassenen die bezwaren hebben tegen de zogeheten mRNA-vaccins, die nu standaard worden gebruikt. Het kabinet moet hier nog over beslissen.
Het coronavaccin van Valneva laat nog even op zich wachten. De fabrikant is nog één stap verwijderd van goedkeuring door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA).
©2022 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden.

Laat los om te beginnen met uploaden
Door te versturen ga je akkoord met onze voorwaarden

source

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.