Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein – ANWB

Bijna 100.000 mensen hebben de afgelopen tijd hun stem uitgebracht op hun favoriete school. In september maken we hier de twaalf winnende scholen bekend.
Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Daarom toveren we in iedere provincie één schoolplein om tot een ANWB Verkeersplein. De afgelopen weken hebben bijna 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en hebben bijna 100.000 mensen hun stem uitgebracht. De stemmen worden nu geteld en in september maken we hier officieel bekend wie de winnende scholen zijn.
Elk kind veilig op de fiets daar gaan we voor bij de ANWB. En jij kunt ons daar bij helpen. Door kinderen fietsmeters te laten maken én ongebruikte fietsen te doneren.
Het ANWB Verkeersplein heeft als voornaamste doel kinderen van groep 1 t/m 8 de ruimte te geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties. Het ANWB Verkeersplein bevat onder andere een rotonde, een zebrapad en verkeersborden. Daarnaast ontvangen de winnende scholen een lespakket en een licentie naar de leerlijn ANWB Verkeerseducatie. Zo halen ze op een leuke en leerzame manier alles uit het ANWB Verkeersplein en gaan de kinderen straks goed voorbereid op pad.
 
Deze actie bestaat uit verschillende fases:
 
De top 3 per provincie wordt bepaald door per school naar het aantal geworven stemmen en de motivering op het aanvraagformulier te kijken. Het aantal stemmen per school wordt naar rato verdeeld over het aantal leerlingen. Een kleine school maakt dus net zo veel kans als een grote school. Deze top 3 wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Zij bepalen uiteindelijk welke school er per provincie met een ANWB Verkeersplein vandoor gaat. De winnaars van het ANWB Verkeersplein informeren wij op maandag 13 juni.
De publieksprijs
Jouw school kan dit jaar extra kans maken op een verkeersplein, want behalve 1 plein per provincie wordt er dit jaar ook een publieksprijs verloot. De school met de meeste stemmen onder de ANWB medewerkers wint dit extra verkeersplein. Alle scholen die tweede zijn geworden maken kans om deze publieksprijs te winnen. 
De scholen die per provincie op de tweede plek eindigen, ontvangen een uitgebreid ANWB fietsparcourspakket met educatieprogramma. Daarmee maak je de huidige verkeerslessen op school nog leuker en educatiever. Tevens komt een instructeur van Streetwise op bezoek om meer uitleg te geven over het materiaal.
Met de ANWB Verkeerspleinen willen we de kennis over de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten. Het verkeersplein biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen in de praktijk aan de slag te gaan. Uit recent ANWB-onderzoek blijkt dat dit nodig is. De indruk is dat kinderen steeds minder ervaring opdoen in het verkeer. De reden hiervoor varieert: ze hebben geen fiets, alle activiteiten zijn op loopafstand of ze worden vaak met de auto of bakfiets gebracht. En dat terwijl kinderen die in het verkeer praktijkervaring opdoen, zich eerder bewust zijn van de gevaren en dus ook sneller zelfstandig naar school kunnen. 
Paul Makken, voorzitter van het ANWB Fonds: “Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer en door een verkeersplein kunnen zij in een veilige omgeving ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties. Zo bereiden ze zich goed voor op het deelnemen aan het echte verkeer”.
Lees hier meer over het ANWB Fonds, de financier van de ANWB Verkeerspleinen.
Heb je nog een vraag? Lees dan de veelgestelde vragen door of mail ons via verkeerspleinen@anwb.nl
Het ANWB Fonds helpt lokale initiatieven of projecten in het hele land met een financiële bijdrage.
Komt er een vervolgactie en wat kun je doen aan de verkeersveiligheid als je niet hebt gewonnen? Bekijk de veelgestelde vragen.
Elk kind veilig op de fiets daar gaan we voor bij de ANWB. En jij kunt ons daar bij helpen. Door kinderen fietsmeters te laten maken én ongebruikte fietsen te doneren.
Deel deze pagina

source

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.