Faillissement | Rechtspraak – De Rechtspraak

Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
Wilt u het faillissement van uzelf of van uw organisatie (onderneming, stichting of vereniging) aanvragen? Of wilt u als schuldeiser het faillissement van een ander aanvragen? Als aan de voorwaarden is voldaan, kunt u een procedure starten bij de rechter. Alleen voor het aanvragen van het faillissement van een ander is een advocaat verplicht. De procedure valt onder het civiel recht.

 
U wilt als persoon of organisatie (onderneming, stichting of vereniging) met schulden:
U wilt als schuldeiser:
Overige situaties:
 
De griffie van de rechtbank:
U kunt niet achterhalen of een faillissement is aangevraagd. Een indiening van een verzoek tot faillietverklaring bij de rechtbank is geen openbare informatie.
 
Na de publicatie van de beëindiging van een faillissement in het CIR blijven de gegevens 6 maanden zichtbaar.
Wilt u weten of een persoon of organisatie langer dan 6 maanden geleden in een faillissement verkeerde? Dan kunt u:
 
 
U kunt een brief sturen naar de rechter-commissaris in het faillissement, waarin u uw klacht uitlegt. De rechter-commissaris neemt uw klacht in behandeling. U krijgt hierover bericht.
 
 
Faillissementsrechter Piet Neijt legt uit wat de rol van de rechter is als een bedrijf of persoon failliet dreigt te gaan, en wat je kunt betekenen voor de betrokkenen. Ook vragen we hem of hij al iets merkt van de economische effecten van de coronacrisis op de zaken die hij behandelt.
Beluister ook de andere podcasts ‘Achter de toga’, gemaakt voor de Week van de Rechtspraak 2020.
 

Het belangrijkste verschil tussen het faillissement en de Wsnp is dat de Wsnp ertoe kan leiden dat de schuldenaar een schone lei krijgt. Lees verder

De rechter-commissaris houdt toezicht op het beheer en de vereffening van de boedel.

De curator probeert zo veel mogelijk opbrengsten te verkrijgen voor de schuldeisers. Hij maakt een overzicht van het vermogen van de schuldenaar, de vorderingen van de schuldeisers en de volgorde van uitbetaling na verkoop van de bezittingen van de schuldenaar.

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? U kunt een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Bij sommige faillissementsprocedures is een advocaat verplicht.
 
Stel uw vraag via:
Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.
Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

source

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.