Rechter: SIDN heeft geen machtspositie met zonefile van alle .nl-domeinnamen – Security.nl

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft geen machtspositie met de zonefile van alle .nl-domeinnamen en het is dan ook terecht dat de Autoriteit Consument & Markt een handhavingsverzoek hierover afwees, zo oordeelt de rechtbank Rotterdam in een zaak die door het bedrijf Dataprovider was aangespannen.
SIDN is de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert. Daarnaast biedt het online merkbeschermingsdiensten en verkoopt daarbij informatie aan merkhouders over mogelijke schendingen van hun merkenrecht. Dataprovider levert ook online merkbeschermingsdiensten. Het bedrijf vroeg SIDN om de zonefile van het .nl-domein, omdat dit behulpzaam zou zijn bij het leveren van online merkbeschermingsdiensten. SIDN besloot de lijst niet te verstrekken.
Daarop vroeg Dataprovider aan de ACM of SIDN hiermee misbruik van een economische machtspositie maakte. De toezichthouder startte vervolgens een onderzoek. Volgens SIDN is het voor het eerst dat een bedrijf om de zonefile vraagt. Wel ontvangt SIDN verzoeken van universiteiten om de zonefile voor wetenschappelijk onderzoek. Die wordt in deze gevallen onder strikte geheimhoudingsvoorwaarden gedeeld. SIDN liet de ACM weten dat zij de .nl-zonefile niet wil openbaren of delen met derde partijen, omdat dit misbruik van het internet zou kunnen bevorderen, zoals spam.
Dataprovider maakt gebruik van crawlers voor het in kaart brengen van .nl-domeinnamen, maar dit zou volgens het bedrijf een onvolledig beeld geven. SIDN kan voor haar online merkbeschermingsdienst, in aanvulling op het openbare internet en andere beschikbare data, ook gebruik maken van de .nl-zonefile. Volgens Dataprovider is er dan ook sprake van oneerlijke concurrentie. De ACM stelde begin 2021 vast dat de zonefile niet noodzakelijk is voor Dataprovider om online merkbeschermingsdiensten aan te kunnen bieden.
Het bedrijf maakte bezwaar tegen het oordeel van de ACM, dat eind vorig jaar opnieuw naar de zaak keek. De toezichthouder stelde dat niet is gebleken dat toegang tot de .nl zonefile noodzakelijk is voor Dataprovider om te kunnen concurreren bij het aanbieden van domeinbewakingsdiensten. Tevens bleek niet dat de weigering van de .nl zonefile tot het verdwijnen van alle concurrentie op deze markt leidt. Volgens de ACM is er in deze situatie dan ook geen sprake van misbruik van een economische machtspositie door SIDN. De ACM kwam dan ook tot de conclusie dat het handhavingsverzoek terecht was afgewezen.
Dataprovider ging vervolgens bij de rechtbank Rotterdam in beroep, maar vist wederom achter het net. Volgens de rechter heeft de ACM aangetoond dat er geen misbruik van een economische machtspositie is en de toezichthouder terecht heeft besloten om niet te handhaven. De rechter verklaart het beroep van Dataprovider dan ook ongegrond. Het bedrijf kan nog tegen de uitspraak hoger beroep instellen.
Je bent niet en reageert “Anoniem“. Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Adviseur Incidentpreventie en Incidenthandler IBD
De Informatiebeveiligingsdienst (IBD) onder-steunt gemeenten op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Je verhoogt de digitale weerbaarheid van gemeenten. Je draagt daarmee bij aan het voorkomen van incidenten die de dienstverlening van ge-meenten in gevaar kan brengen. En die nadelige gevolgen voor inwoners, bedrijven en de gemeente zelf kunnen hebben.
Information Security Officer
Ga jij met ons de samenwerking aan om Robot Process Automation veilig te im-plementeren, om een audit op de ver-pleegafdeling uit te voeren of om een Research Proposal met inzet van AI te beoordelen? Word onderdeel van ons team!
Compliance en Privacy Officer
Als compliance en privacy officer ondersteun je VECOZO bij een beheerste en integere bedrijfsvoering. Zodat we ook in de toekomst compliant blijven. Je geeft interne en externe stakeholders inzicht in de bedreigingen, kwetsbaarheden en risico’s op het gebied van compliance en privacy. Daarnaast geef je advies over te nemen (beveiligings)maat-regelen.
Security Trainer
Heb jij net als de rest van ons een passie voor cybersecurity en wil je in een team werken met mensen die minstens zo enthousiast en gedreven zijn als jij? Lijkt het je tof om wereldwijd security trainingen te geven en je security kennis over te dragen? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Are you ready for a challenge?
Juridische vraag: Vier Utrechtse gemeenten, Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Lopik, hebben bij de bestrijding van …
Altijd meteen op de hoogte van het laatste security nieuws? Volg ons nu ook op Twitter!
Op 5 december 2017 hebben we een nieuwe versie van onze huisregels en privacy policy ingevoerd. Om verder te kunnen gaan dien je eenmalig akkoord te gaan met de nieuwe huisregels van Security.NL.
Op 24 mei 2018 hebben we, in het kader van de AVG, onze privacy policy bijgewerkt. Om verder te kunnen gaan dien je eenmalig akkoord te gaan met de bijgewerkte privacy policy. Heb je vragen neem dan contact op met info@security.nl.
Op 24 mei 2018 hebben we, in het kader van de AVG, onze privacy policy bijgewerkt. Om verder te kunnen gaan dien je eenmalig akkoord te gaan met de bijgewerkte privacy policy. Heb je vragen neem dan contact op met info@security.nl.
Bedankt! Je kunt nu inloggen op je account.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.

source

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.