RTL 5 komt met eigen opsporingsprogramma Opsporing NL | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl – NU.nl

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?
RTL 5 komt met een concurrent van het programma Opsporing Verzocht. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) besteden in het nieuwe programma Opsporing NL wekelijks aandacht aan actuele opsporingsonderzoeken.
De politie hoopt door Opsporing NL tips en informatie van kijkers te krijgen om zo verdachten op te sporen, misdrijven op te lossen en criminaliteit te voorkomen.
De presentatie is in handen van Pim Sedee, die wordt bijgestaan door politiewoordvoerder Shirien Elsaid. Met behulp van bewakingsbeelden, reconstructies en interviews met slachtoffers schetsen zij de situatie en context waarbinnen een misdrijf heeft plaatsgehad.
“Het is voor de politie heel waardevol dat mensen meehelpen in opsporingsonderzoeken”, zegt Franki Klarenbeek, coördinator bij het Landelijk Team Opsporingscommunicatie Politie. “Zij zijn onze extra ogen en oren. We weten uit ervaring dat mensen de politie ook graag helpen om zaken op te lossen. Zo werken we samen aan een veilig Nederland. We hopen door deze nieuwe samenwerking met RTL ook met behulp van kijkers veel onderzoeken op te kunnen lossen.”
Volgens RTL wordt het programma anders dan Opsporing Verzocht. “Opsporing NL gaat meer zaken vanaf locatie behandelen”, zegt een woordvoerder. “We reconstrueren zaken vanuit een politiebureau, of op de locatie waar zaken zich deels hebben afgespeeld.”
RTL heeft besloten het programma te maken “omdat het heel goed past bij het profileren van RTL 5 als zender waarvan crime een van de belangrijke pijlers is”.
Een woordvoerder van AVROTROS, de omroep die Opsporing Verzocht maakt, laat weten dat een extra opsporingsprogramma welkom is, omdat er bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) minder zendtijd voor is.
“Bijdragen aan een veilige en rechtvaardige samenleving is een kerntaak van AVROTROS en de publieke omroep. Mede door tips van de kijkers van Opsporing Verzocht kunnen bij bijna 50 procent van de behandelde zaken verdachten worden aangehouden”, vertelt de AVROTROS-woordvoerder. “We betreuren het dat hier op de publieke zender minder ruimte voor vrij is gemaakt dit jaar. Maar alles wat kan bijdragen om dit percentage nog verder te verhogen, is goed voor de samenleving.”
Volgens politiewoordvoerder Klarenbeek kunnen beide programma’s prima naast elkaar bestaan. “We merken dat televisie nog steeds een belangrijk hulpmiddel is voor ons om misdrijven op te lossen.”
Met het nieuwe RTL-programma hoopt de politie ook andere kijkers dan de “trouwe NPO-aanhang” te bereiken. “Bovendien is Opsporing NL een waardevolle aanvulling in de zomermaanden, als Opsporing Verzocht niet wordt gemaakt”, zegt Klarenbeek.
Opsporing NL is vanaf 30 mei wekelijks te zien.
©2022 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden.

Laat los om te beginnen met uploaden
Door te versturen ga je akkoord met onze voorwaarden

source

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.