Vrees voor kapotte boilers als Rusland de gaskraan dichtdraait – Joop – BNNVARA

Bye, bye!
In Duitsland bestaat de vrees dat bij honderdduizenden gasboilers de zekering zal doorslaan als er een gastekort is. Dat kan gebeuren “op het moment dat de druk in het gasnetwerk in een regio onder een bepaald minimum zakt”, waarschuwt Klaus Müller, voorzitter van het federale netwerkagentschap.
De gevolgen voor de bezitters van een gasboiler zijn vergaand. Het kan lang duren voor boiler weer gemaakt kan worden, stelt Müller. “De gasboilers zouden weer handmatig door getrainde specialisten moeten worden geactiveerd.”
Om een dergelijk scenario te voorkomen gaan er in Duitsland nu al stemmen op om zoveel mogelijk gas te besparen. Müller wijst erop dat een tijdige schoonmaak van de boilers kan helpen om 10 tot 15 procent op het verbruik te besparen.
Menigeen vreest dat Rusland het onderhoud aan de gasleiding Nordstream 1 vanaf 11 juli zal aangrijpen om de gastoevoer richting Duitsland voor lange tijd af te sluiten.
Ook in Nederland zijn er zorgen over de gasvoorraad. De gasopslag Bergermeer, de grootste commerciële gasopslag van Noord-West Europa, is voor een groot deel leeg. De reden: de Russische mede-eigenaar Gazprom weigert zijn deel te vullen.
Volgens NRC zijn de problemen bij Bergermeer ontstaan door “een naïef vertrouwen in marktwerking. De Nederlandse overheid vertrouwde voor de leveringszekerheid volledig op de werking van de internationale gasmarkt en de indertijd solide reputatie van Gazprom.
Meer over:
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Sorteren op:
Opmerkelijk dat NRC/Handelsblad ons uitlegt dat een “naïef vertrouwen in Marktwerking” tot de problemen bij gasopslag Bergermeer geleid heeft. Deze kant adverteerde (sic) zelf van pakweg 1980 tot 2020 onafgebroken voor een onbetwistbare toppositie voor het primaat van de markten als leidraad voor de politieke economie, in ons land en elders. (voor mensen die wat meer willen weten: Friedrich Hayek, grondlegger van het neoliberalisme, was zeer geporteerd van de zich snel ontwikkelende informatietechnologie in zijn dagen. Denk aan de speltheorie, John von Neumann, en de Koude Oorlog – alle essentiëel voor het idee dat met rekenmachines, computers, en massieve data-extractie en -analyse het gedrag van ‘de markten’ als nooit tevoren geanalyseerd zou kunnen worden. Wetenschapshistoricus Philip Mirowski schreef hierover “Machine Dreams”, lastig maar leerzaam. Subtitel: “Economics Becomes a Cyborg Science” (Cambridge University Press, 2002; xiv + 655 p.)) Ik ben zelf opgeleid in een andere tak van academische kennis en praktijk; en ik vind het goed bekijken van de economische “wetenschap” een plezierige plicht ernaast. Omdat de vakken die samen “kritische politieke economie” heten een onmisbaar curriculum vormen om te begrijpen wat er toch alles heel ernstig mis gaat in de wereld van 2022.
Misschien wat naief, maar waarom wordt het Gazpromse deel van de opslag Bergermeer niet gewoon onteigend? Ten slotte wil Gazprom niet meer aan .nl leveren omdat we niet in roebels betalen. Dan heeft hun gas ook niets meer te zoeken in ons land. En kunnen we een rechtzaak aangaan wegens wanprestatie, want de contracten vereisten juist betaling in euros.
En al weer is die vermaledijde “marktwerking” de schuldige. Liberale partijen willen de complete maatschappij voor 100 % laten draaien op “marktwerking”. Het tegenovergestelde van marktwerking is overheids ingrijpen. Als de maatschappij voor 100 % op marktwerking draait, heeft de overheid DUS geen fluit te vertellen. Onze tweede kamer bestaat voor 82 % uit liberale politici. 99 % van de 3 miljoen gepensioneerden stemt op een rechtse partij. Terwijl ze allemaal leven van 1 of 2 sociale voorzieningen. 3 Miljoen stemmen is goed voor 43 zetels. De sociale partijen hebben nu 36 zetels. 43 + 36 = 79. Dat is een meerderheid. NACHTWAKERSSTAAT Een nachtwakersstaat is een staat waarin de regering alleen voor politie en leger zorgt. Het idee van een nachtwakersstaat wordt aangehangen door liberale politici en minaristen. Dus jullie willen weer terug naar 200 jaar geleden? Dat kan. Gewoon wéér op een rechtse partij stemmen. Wij wensen jullie kinderen en kleinkinderen veel succes.
“De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren.”
Dit onderwerp kwam min of meer ook ter sprake bij het filosofisch kwintet. Een verademing in omroepland en voeding voor de geest. Iets om ieder jaar weer naar uit te kijken. Eens met NRC wat alleen maar bevestigt wat ik al langer dacht.
Sorry, maar er zit geen zekering in een gasboiler. Wat er wel zit is een zogenaamde B-klep en die hersteld zichzelf als de druk terugkomt.
Maar als zo’n klepje al tien jaar niks te doen heeft zou het zomaar niet zichzelf kunnen terugzetten.
Ja en moet ik daar medelijden mee hebben? Afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen is altijd superdom geweest, maar ja het was gemakkelijk he en nu ook braaf de gevolgen dragen. Maar ook het westen en rest wereld heeft met olie dollars de conservatieve islam dominant gemaakt wereldwijd. Gelukkig hebben we Israël nog.
@Jopie had nog liever alles met paard en wapen gedaan? of liever gewoon alles op kernenergie? of hoe zag de ideale wereld er volgens Jopie er nu dan uit.
Uiteindelijk is elke afhankelijk supper dom. Helaas kan een mens niet volledig zelf in alles voorzien.

source

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.