Wat is bewind | Rechtspraak – De Rechtspraak

Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
Als iemand van 18 jaar of ouder niet meer goed voor een deel of het geheel van zijn geldzaken kan zorgen, kan de rechter een bewindvoerder benoemen die deze geldzaken beheert. De rechter controleert of de bewindvoerder dat goed doet.

Bewind regelen en wijzigen zijn procedures die vallen onder het civiel recht. Een advocaat is niet verplicht.
Er zijn coronabeperkingen voor toegang tot gerechtsgebouwen en zittingszalen.
Procedures en regelingen zijn soms anders dan normaal.

U kunt een periode in uw leven meemaken waarin u niet meer goed voor uw eigen geldzaken kunt zorgen. U heeft bijvoorbeeld schulden die zijn ontstaan in of na een periode van werkloosheid, ziekte of echtscheiding. De rechter kan voor u een bewindvoerder benoemen die u helpt om al uw geldzaken weer op orde te krijgen. U kunt ook beperkt bewind aanvragen, zodat de bewindvoerder niet al uw geldzaken beheert, maar een deel, zoals uw spaargeld of eigen woning. De bewindvoerder kan bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis van u zijn.
Sinds 1 januari 2021 geldt dat in geval van schulden de rechter het bewind alleen voor bepaalde duur mag uitspreken. Bij bewind om een andere reden dan schulden of verkwisting geldt dit in principe niet.
Als uw geldzaken onder bewind komen, kunt u verdriet, angst, boosheid, schuldgevoel of schaamte voelen doordat u niet meer zelfstandig over uw geldzaken kunt beslissen. Ook vraagt het veel vertrouwen in de bewindvoerder aan wie u uw geldzaken uit handen geeft. Het is goed om te weten dat de rechter via de rekening en verantwoording jaarlijks controleert of uw bewindvoerder uw geldzaken goed beheert.
 
Log in met uw eigen DigiD (digid.nl) (niet die van de persoon voor wie u bewindvoerder bent).

 

 

 
Emina, Chantal en Paul vertellen hoe zij uitzochten of bewind en mentorschap voor hun situatie geschikt waren. Lees hun verhalen over de volgende situaties:
 
 
Bij uw aanvraag van bewind kunt u zelf iemand aanwijzen die u uw geldzaken wilt laten beheren. Bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis van u die u vertrouwt. Als de rechter oordeelt dat deze persoon geschikt is om dat te doen, benoemt hij deze persoon tot bewindvoerder. Omdat deze persoon niet van beroep bewindvoerder is, wordt hij particulier bewindvoerder genoemd. Lees meer over de taken van een bewindvoerder.
U mag ook 2 bewindvoerders voorstellen aan de rechter. Zij kunnen de taken dan samen uitvoeren en ook de taken verdelen. Als het nodig is, kan de rechter een taakverdeling vaststellen.
Het kan zijn dat u niemand in uw omgeving kent die geschikt is als uw bewindvoerder. U kunt ook kiezen voor iemand die van beroep bewindvoerder is, een professionele bewindvoerder genoemd. Vraag in uw netwerk of zoek op internet naar aanbieders van bewindvoering in uw regio. Kijk bijvoorbeeld bij de brancheverenigingen voor bewindvoerders NBBI (nbbi.eu), Horus (horus.nl) en NBPB (nbpb.nl). Een professionele bewindvoerder moet aan speciale kwaliteitseisen voldoen.
 
 
Als er eenmaal bewind voor u is en u klacht over een bewindvoerder heeft, kunt u dit per brief laten weten aan de rechtbank (sector kanton) die uw bewind onder toezicht heeft. De rechter beoordeelt uw klacht en nodigt u en de bewindvoerder mogelijk uit voor een zitting. U kunt het de rechter ook laten weten als u een andere bewindvoerder wilt hebben. U mag de rechter ook vragen het bewind te stoppen. Het hangt van de situatie af of de rechter met uw verzoek akkoord gaat.
 
 
 
Naast bewind zijn er andere vormen van hulp mogelijk om uw geldzaken te beheren. Soms is er ook hulp nodig bij het nemen van beslissingen over persoonlijke zorg. U kunt daarvoor tegelijk met bewind ook mentorschap aanvragen.
 
 
Bespreek de hulpmogelijkheden ook met familie, vrienden of kennissen. Misschien kunnen zij u helpen een keuze te maken of een rol spelen bij de acties die moeten worden ondernomen.

 
Het kan zijn dat u iemand een volmacht heeft gegeven om geldzaken voor u te regelen als u dit zelf niet goed meer kunt. Of u heeft een levenstestament waarin u voor zowel uw geldzaken als persoonlijke zorg heeft vastgelegd wie hierover mag beslissen. Een volmacht en een levenstestament kunt u zelf vastleggen. Het kan wel zijn dat banken en verzekeraars alleen volmachten en levenstestamenten erkennen die een notaris heeft gemaakt.
Heeft u in de zelf opgestelde volmacht een specifieke financiële beslissing zoals de verkoop van uw huis niet geregeld? Als u de beslissing als gevolg van bijvoorbeeld dementie niet meer goed kunt overzien of begrijpen, mag de persoon met uw volmacht niet zelf de beslissing voor u nemen. Het is dan noodzakelijk om bewind te regelen, zodat de rechter toezicht houdt. Ook in een situatie waarin de persoon die u in uw volmacht of levenstestament heeft aangewezen zijn werk slecht uitvoert, spreekt de rechter op verzoek bewind uit.
 
Heeft u besloten dat bewind voor uw situatie het beste past? U kunt bewind zelf aanvragen. Bekijk de tijdlijn om te zien welke stappen u doorloopt.
 
 
 
U betaalt griffierecht voor het aanvragen van bewind. Griffierechten zijn kosten voor de behandeling door de rechter. Lees meer over de griffierechten.
De bewindvoerder kan aan de rechter vragen een vergoeding voor zijn werk te bepalen. Lees meer over de vergoeding.
 
 
 
De vrouw van Paul kreeg dementie. Lees hun verhaal
Chantal besprak bewind met haar zus. Lees hoe dat verliep
De zoon van Emina en Ahmet heeft een verstandelijke beperking. Lees verder
Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? U kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Niet voor iedere zaak is een advocaat verplicht.

 
Stel uw vraag via:
Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.
Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp

source

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.