Zo kom je aan een papieren coronabewijs | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl – NU.nl

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?
Wie een sportzaal, restaurant of museum wil bezoeken, moet een coronapas laten zien. Je kunt de pas ook zonder computer, smartphone of CoronaCheck-app krijgen. Zo gaat dat in zijn werk.
Voor welke plekken je wel of geen coropas nodig hebt, kun je hier zien. Ook voor reizen binnen de Europese Unie is al een coronabewijs nodig. Je kunt een coronapas krijgen als je:
Mensen die een smartphone hebben, kunnen met de CoronaCheck-app een coronabewijs aanmaken. Hoe dat werkt lees je hier.
Maar niet iedereen heeft een smartphone of wil de CoronaCheck-app gebruiken. Ook voor wie de CoronaCheck-app wél gebruikt, kan het handig zijn om een extra papieren bewijs op zak te hebben. Bijvoorbeeld als je telefoon is uitgevallen en je een café in wil. Voor die mensen is het mogelijk om het bewijs te printen.
Via deze website kun je een papieren coronapas regelen. Je kunt kiezen voor een bewijs van vaccinatie, herstel of een negatieve test. Na je keuze log je op de website in met DigiD. Dat is een soort digitaal paspoort waarmee je kunt inloggen op websites van de overheid om jouw persoonlijke zaken te regelen.
Vervolgens krijg je een scherm waarop staat dat er een pdf-document van jouw coronabewijs gemaakt is. Dat document kun je printen en meenemen naar bijvoorbeeld een restaurant of bioscoop.
Als je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een papieren coronapas via DigiD, kun je aankloppen bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek. Op deze website kun je kijken welke bibliotheek in jouw buurt zo’n informatiepunt heeft.
Wie geen DigiD, smartphone of computer met printer heeft, kan een coronabewijs op papier toegestuurd krijgen. Hiervoor kun je bellen naar de helpdesk van de CoronaCheck via het telefoonnummer 0800-14 21.
Net als in de CoronaCheck-app staan op het papieren bewijs twee QR-codes: een voor in Nederland en een voor in het buitenland.
Het enige verschil tussen het papieren en het digitale bewijs is dat de CoronaCheck-app de Nederlandse QR-code elke paar minuten verandert. Wie de QR-code controleert, kan zo niet achterhalen waar je de code nog meer gebruikt hebt.
Op papier kan de QR-code uiteraard niet veranderen. De papieren versie biedt volgens de Rijksoverheid daarom minder privacy. Om dit probleem op te lossen, kun je regelmatig een nieuw bewijs printen waarop weer een nieuwe QR-code staat. Een papieren bewijs is een jaar geldig.
©2022 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden.

Laat los om te beginnen met uploaden
Door te versturen ga je akkoord met onze voorwaarden

source

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.